Be grateful...

>> Wednesday, October 15, 2008

Thank to GOD for the food that we can have easily.....
But in the other hand... Ironically,we still WASTE the food that we have and simply WASTE water..

Just think of this....









Yet.. Some of us still complaining about their food and drinks....


Feel GRATEFUL for what we have today...God, please always show me the ways to look down on this earth...

19 comments:

LissaDolly October 15, 2008 at 2:25 AM  

isk ling......bagus kali aku kena antar sana kan..pas 5 bulan aku balik sinila...supaya aku slim uhukkk

Qhris October 15, 2008 at 2:30 AM  

aikkk ling jgn ko mcm2 sana..wkaka ada lgi teori slim :P

Newton October 15, 2008 at 2:59 AM  

Mula2 aq tinguk tu makanan, berselera sungguh ni aq. Pastu sekali tinguk bawah, jadi kesian plak. Tainsaf aq kejap. "Thanks my Lord for the food that you give to us" ~ Amin.
& thanks to qhris for remind me to Bersyukur kepada-Nya.

Beck the BandagedKnees October 15, 2008 at 3:04 AM  

understood and agree.. we need to be grateful for everything that we hav.. for those who fell aint enuf.. hmm.. they hav their own reason.. idk.. ;) but. hey.. nice blog.. ;)

friendship greeting! ;)

*idk = i dont know.. ;)

Qhris October 15, 2008 at 3:13 AM  

newton..gitu lah itu, kadng2 bila d tgh kesiokan samada makanan ka apa2 kita pandai lupa2 kan ..hehe, tp kalu makn sdap2 pun nda apa ..jgn sja membazir gitu

Qhris October 15, 2008 at 3:15 AM  

beck thanks! yup be grateful in everything.....everything!

XiGorX October 15, 2008 at 3:42 PM  

tu la, kita sini mati sbb telebih makan, masih lagi nda grateful..mau lagi kunun makan yg lebih sedap..kalau bukan di Little Italy nda mau makan la, kalau bukan peppermint nda mau makan la..ishhhh...Insaf sa..nda mau makan Butter Prawn lagi..heehehe, ada kaitan ka..Ko suruh be grateful ja baini kan..hehehe

Qhris October 15, 2008 at 5:20 PM  

hehe mesh, be grateful apa kita ada ba, kalu mkn tu apa2 pun buli tp jgn lah org bilang mcm sumbung ni, mkn sikit..yg lebih d buang2, pdhal ada d tempat lain, org lg kebulur ni tda langsung dpt makan..eh kasian..tu butter prawn bila2 ble mkn juga..yg penting ngam tu resipi, nda la kna buang ..kavaguuu

kuai October 15, 2008 at 5:56 PM  

argh... sa ingat ko mau 'show off' apa ko makan kamarin lumis bebeh...>.< nda jadi sa jeles..

sedar juga sikit ni.. talampau banyak makan ba sa selalu.. nah bukan apa, pasal mau kasi abis sampai teda tinggal sisa bah.. lol

kasian oo..>.<" (walaupun sa inda buli buat apa2 sama derang)

God thanks for Your Loves and You had plan something beautiful for all of us.. Bless them as we've blessed.

Qhris October 15, 2008 at 6:03 PM  

yabah kan kuai...teda apa ble buat apa2 sma dorg, only can pray for them..hehe nda la kc jeles ba, tp facts of life kan, gitu la kita ni kdg2 ...skali2 sadar ok jga...turus kavagu ada chance diet2

markiekadus October 15, 2008 at 10:04 PM  

Good sets of picture, kajen...

kajen, it's true. Kita yang di sini nie masih banyak makanan sudah mo buang. Sedangkan makanan yang kita buang tu buli buat derang sana happy. We should be thankful to God for giving us food to live, compare some people in other parts of the world...

so stop complaining kalau makanan kurang rasa, terlebih rasa... coz there are people yang lansung nda dapat tau apa tu rasa sedap...

Thank You Lord!!!

GregChai a.k.a. teekay October 16, 2008 at 4:25 AM  

insaf trus sia oh nampak foto ko, ya lah kadang ada masa kita tia sedar tu kita waste food, tapi thanks for sharing and reminding....god bless you

defoo October 16, 2008 at 9:48 PM  

Semalam di TV3 ada kasi tunjuk yg ada negara di afrika siap buat 'mud pie = pai lumpur' just to survive. Just imagine???

I think yg di sini sebab we are not aware of their condition there so kita pun tidak realize how fortunate we are here. It's good Lumis that u show pics like this. It's good that we blog hop and in our circle of friend's blog ada pelbagai jenis topik and issue yg diketengahkan.

Sumtimes when we can't 100% depend on the pihak atasan utk buat kempen2 like penjimatan and kebersihan or charity - we can just do it ourselves. Just like apa yg O2C and BGFC bikin.

Heart you LUMIS!!

LissaDolly October 16, 2008 at 11:04 PM  

iya sa ada tgk tu "mud pie" sambil nangis nieee..aduhhhhhhh tp ba " XiGorX said...
tu la, kita sini mati sbb telebih makan," wakakakakka

Qhris October 16, 2008 at 11:23 PM  

wakakak ko kan ling.....

defoo October 17, 2008 at 5:58 AM  

Check this "World Food Programme" out!! - http://www.wfp.org

dopeymooke October 17, 2008 at 7:03 AM  

mandak.....sa sedihs juga la baca blog ko ni...tu gambar ba kin sadihs...

Adry October 17, 2008 at 5:39 PM  

huhu... i'm gateful...

Adry @ http://www.adrysabry.com

Puteri Ezza October 19, 2008 at 4:06 AM  

Lumissss...
Sia sudah paste gambar2 yang sia ambil di sini tu di site sia (Tertapuk di entri sia yang baru). Thanks Lumis.

I heart you! Mmmmmuahhh...

http://puteriezza.com/